Svenskt vin är sött och gott och har på senare år profilerat sig som en stor utmanare på alkoholmarknaden. Det finns en hel del olika smaker bland de svenska vinerna, allt från fruktiga fruktviner med smak av äpple och päron, till urgamla viner som är ännu sötare och gjorda på honung. Att de svenska vinerna är av den sötare varianten har förmodligen att göra med att vi är ett folk som i åratal har tagit vara på det naturen har givit oss (frukter och svampar). Det är våran djupt inrotade tradition att plocka av det naturen ger oss som gav upphov till allemansrätt, rätten som säger att alla har rätt till att ta del av naturen så länge de respekterar den och andra människor.
Då vårat klimat här i norden oftast brukar innebära milda somrar och milda vintrar, kan frukter växa och bin göra honung utan större hinder. Skulle vi dock få fler somrar som den 2018, kan vi snart se ett slut på söta svenska viner.
De svenska vinerna passar bra till de flesta av maträtter och desserter. Allt från helstekt anka till Schwarzwaldtårta går att äta ihop med vinerna. Till den helstekta ankan rekommenderas ett honungsvin, då honung och anka passar bra ihop. Vad som är intressant med honungsvin är att beroende på vilken blommas nektar som bina har gjort honung på, smakar honungen annorlunda. Kan man till exempel hitta ett honungsvin gjort på honung från blommor från apelsinträd smakar därför ankan nästan som Duck a l’orange. Till Schwarzwaldtårta passar de mer fruktiga vinerna, framförallt är jordgubbsviner goda till tårtan.
För dem som inte gillar söta viner går det att handla utländska varianter, de är aningen mer fylliga och stundtals torrare än svenska viner. Dock är utländska viner inte lika miljövänliga eller prisvärda som svenska. Detta då de måste fraktas från ursprungslandet till Sverige.
Enda gången utländska viner är miljövänligare än svenska är när man är utomlands, antingen på solsemester på egen hand eller på gruppresa med Aki Travel.