Undvik att fuktskada källare när ni bygger om till matkällare

Att kunna klara sig genom en katastrof är någonting som de svenska hushållen tidigare i år fick broschyrer om. I broschyrerna stod det bland annat att man ska kunna ha mat och vatten i upp till 14 dagar, man ska också ha tillgång till batterier för radioapparater och ficklampor. Många som läste detta blev förstås oroliga, varför får vi detta nu? har det eller förväntas det hända något som kräver att vi är förbereda? Oavsett varför det skickades ut så har broschyrerna rätt i att man bör kunna klara sig utan el och vatten i ett antal dagar.

Ett bra sätt att klara sig med mat i flera veckor är att bygga om källaren till en matkällare som fylls med mat som inte ruttnar eller
har ett utgångsdatum (burkmat). När man bygger om källaren till en matkällare kan det hända att man måste göra ombyggnader på bland annat golv, det är då viktigt att
undvika fuktskada källare. Fukt kan nämligen totalförstöra både källare och hus, det krävs en bra ekonomibuffert och till viss del änglavingar för att åtgärda fuktskador i källare och resten av huset.

Förslag på mat att fylla matkällaren med:

Ärtsoppa
Bruna bönor
Ris
Pasta
Knäckebröd
anjovis